Historien om Wild Distillery Bornholm
Midt på Bornholm ligger Wild Distillery, hvis mission er at sætte nye standarder for nordisk spiritus produktion. Omringet af den bornholmske, rå natur, fortsætter vi hver eneste dag jagten på den perfekte og mest fuldkomne gin.
En Spirende Idé
Wild Distillery har været en spirende idé hos Master Distiller, Henrik Nerst, siden 2010, hvor han første gang besøgte Müller Brennereianlagen - producent af kobberkedler - i Oberkirch i Tyskland.
Som daværende indehaver og sommelier på en gourmetrestaurant på Bornholm, har interessen for spiritusproduktion altid været stor. I 2013, samme år som Henrik blev nomineret til Årets Sommelier i Danmark, besøgte han igen Tyskland med henblik på at lære mere om destillationsprocesserne. Det var dog først i 2016, efter nogle lange gåture om vinteren, hvor han bemærkede den vilde vegetation af bornholmske enebær, at de første kobberkedler blev bestilt hjem for at kunne producere vores egen gin.
Starten
Den 19. december 2018 kom destilleringsapparatet fra Müller Brennereianlagen i Tyskland og de første opskrifter vi havde udviklet blev testet af. Efter umådeligt mange timer med et utal af diverse tests og smagninger, blev Wild Distillerys første batch af gin lanceret d. 28. august 2019 på Fever Tree Festival.
Hvorfor Bornholm?
Selvom indehaver Henrik Nerst og hans hustru ikke er født på Bornholm, så har det altid været et helt særligt sted for dem. Henriks far var bornholmer og han har derfor tilbragt mange somre på den dejlige ø. Det var derfor ikke en svær beslutning at forlade livet i storbyen og flytte familien til Bornholm i 2004, hvor Henrik og hans hustru sammen købte en restaurant i Snogebæk.
Indehaver Henrik Nerst ude og sanke enebær
Bornholms vilde natur
Inspirationen til destilleriet og navnet Wild Distillery, kommer fra en værdsættelse af den bornholmske natur. De salte klippekyster og den bornholmske muld giver en helt særlig smag til de råvarer der bliver dyrket på øen. De vilde enebær der sankes i efteråret, ændrer karakter alt efter sæsonen vejr- og vindforhold, der vil derfor aldrig være to årgange af Wild Botanicals serien der smager ens.
Vores Proces
Wild Distillery’s produkter bliver håndlavet med respekt for flere hundrede års traditioner forbundet med destillering, men med et selvsikkert, nordisk touch, der definerer et nyt kapitel i nordisk spiritus produktion.
Ingredienser
Alle vores ingredienser er omhyggeligt udvalgt og vi bruger kun de bedste økologiske råvarer. Så vidt det er muligt, bruger vi også Bornholmske ingredienser, såsom havtorn fra Svaneke og hamp fra Bornholms Hamp i Østermarie til vores ENE gin. Vi har derudover også fået en unik tilladelse fra Skov- og Naturstyrelsen til at plukke vilde, bornholmske enebær og slåenbær, som vi producerer vores WILD gin på. Alle ingredienser i vores gin er udvalgt med henblik på at skabe en ren og fin smagsoplevelse.
Destillering
Alle vores produkter bliver destilleret på håndbankede kobberkedler fra Müller Brennereianlagen i Oberkirch i Tyskland.
Hver morgen kl. 06:30 starter første destilleringsprocess. Vores nøje udvalgte ingredienser og økologiske råsprit blandes i potten, inden der varmes op under denne.
Alkohol fordamper ved 78,3 grader og vand ved 100 grader. Det er det, der gør, at vi kan holde styr på, at vi kun får de gode, alkoholiske dampe med igennem anlægget.
I anlægget passerer dampene en aromatforstærker. Denne bruges til de friske ingredienser i produktionen.
Producerer vi eksempelvis gin med frisk mynte smag, er der tørret mynte i potten og frisk mynte i aromatforstærkeren.
Efter dampene har passeret aromatforstærkeren, nedkøles dampene, så vi kan få et destillat ud af anlægget.
Det færdige produkt
Destillatet, der kommer ud af anlægget, kan opdeles i hovedet, hjertet og halen. Hovedet er det første, der kommer ud, og består primært af affaldsstoffer, som methanol og ethylacetat. Dette smager ikke godt, så bliver sorteret fra.
Hjertet er den næste del af destillatet, der kommer ud. Det er den gode del af destillatet, hvor vores ingredienser for alvor kommer til deres ret. Her får vi ca. 65 liter ud med en alkoholprocent på 89%, når vi destillerer.
Det sidste, der kommer ud, er halen, og dette er typisk bittert i smag. Nogle vælger at genbruge halen i næste destilleringsprocess, men vi ønsker at skabe en gin med en ren og fin smag, så vi sorterer også halen fra.
Til sidst, fortyndes destillatet ned til en alkoholprocent på 40%. Til dette bruger vi den gode, Bornholmske vand fra Pedersker Vandværk.
Wild Distillery idag
Wild Distillery producerer i dag både gin, vodka og akvavit.
Der produceres to serier af gin; ENE og WILD.
ENE serien er vores økologiske serie på flere forskellige gin med hver deres særpræg og karakter.
WILD er produceret på vilde bornholmske enebær og slåenbær, som vi har fået lov af Naturstyrelsen til at plukke. Denne gin er produceret i yderst begrænset omfang.
REN Vodka serien hylder de rene råvarer og den rene smag. Vodka serien produceres i fire smagsvarianter.
AAK Akvavit serien er lavet med respekt for nordiske traditioner og arv. Den holder sig til de klassiske smage, som vi har kendt i norden gennem århundreder.